Home

 

Mail T (0299) 783 400

Beperkingen bij jonge kinderen in het verkeer
Meer video's
Sponsor Sponsor

SBZW Nieuwsarchief

News

Nieuw! uitleentas met Fixie bij verkeersproject JONGleren in het verkeer

Met ingang van het schooljaar 2017-2018 kunnen peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen bij het verkeersproject 'JONGleren in het verkeer' een uitleentas cadeau krijgen. In deze tas zit Fixie, het verkeershondje. Hij gaat graag logeren bij de kinderen thuis om samen allerlei avonturen te beleven in het verkeer. Daarnaast vindt hij het heerlijk om thuis samen een verkeerspelletje te doen of verkeersboekjes te lezen. Ook deze zijn te vinden in de uitleentas!

Lees meer

Aan de slag met Close Reading

Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid om goed te kunnen functioneren op school en uiteraard ook daarbuiten. Toch verlaat bijna één derde van de kinderen de basisschool als een niet goed begrijpende lezer.

Een in Amerika ontwikkelde aanpak, Close Reading, biedt handvatten om leerlingen tot een dieper tekstbegrip te laten komen. SBZW kan het implementatietraject Close Reading op schoolniveau begeleiden. Ook in het cursusaanbod van volgend schooljaar is Close Reading opgenomen. In de cursus maakt u kennis met de uitgangspunten van Close Reading, en krijgt u praktische handvatten om hier in de groep mee aan de slag te gaan.

Lees meer

5 vragen bij het analyseren van resultaten op groepsniveau

De afgelopen jaren heeft Martin Ooijevaar, onderwijsadviseur bij SBZW, veel scholen begeleid bij het analyseren van de schoolopbrengsten. In de vorige nieuwsbrief heeft hij 5 tips gegeven om de schoolopbrengsten beter te analyseren en doelen te stellen.

Lees meer

'Veranderen is vandaag doen wat je gisteren nog gek vond' - Jaap Peters

Kreten als 'Veranderen is vandaag doen wat je gisteren nog gek vond' en 'Van omdenken naar omdoen!' klinken bekend in de oren voor alle aanwezigen die hebben deelgenomen aan de masterclass met de spreker: Jaap Peters. 
 

Hieronder een beeldimpressie van de succesvolle masterclass 2017!

Lees meer
News

Werken met de rekendoelenposters van de Wereld in getallen

Op steeds meer scholen zie je de rekendoelen in de klas hangen. Op internet zijn mooie rekendoelenposters te vinden waarin de doelen van een heel rekenblok op staan. Voor de Wereld in getallen zijn kant- en klare posters te vinden voor alle leerjaren. Zorg ervoor dat het leren echt zichtbaar wordt en voorkom dat de rekendoelenposters voornamelijk als behang fungeren.

Namens drs. Martin Ooijevaar, onderwijsadviseur bij SBZW, een paar tips en opmerkingen als je met de posters wilt gaan werken. 

Lees meer

CITO-tabellen zijn weer vernieuwd

De CITO-tabellen zijn weer vernieuwd, klik hier voor de nieuwe versie (januari 2017).

Lees meer

Alweer een nieuwe parel in de regio!

In de regio Zaanstreek Waterland wordt door heel veel mensen hard en met veel bezieling gewerkt om het onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. In onze functie als Onderwijsadviseur komen wij op veel van deze scholen en worden daar met regelmaat heel aangenaam verrast door mooie praktijkvoorbeelden, pareltjes.

Deze inspirerende voorbeelden willen wij graag met u delen. Lees onze nieuwe parel in de regio, klik hier.

Lees meer

Uitgelicht: Streng zijn is zinloos

Een gezellige sfeer in de klas lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. Wat werkt om het weer gezellig te krijgen? Onderdrukken van het ongewenste gedrag? Of juist het versterken van het gewenste gedrag?

In dit artikel (verschenen in het OAB, oktober 2016) lees je welke aanpak – wetenschappelijk bewezen – effectief is.

Lees meer

Leren van Canada: Focus op richting (door Martin Ooijevaar)

In de afgelopen jaren heeft men in Ontario (Canada) een radicale en succesvolle vernieuwing van het onderwijssysteem doorgevoerd. Veel scholen in Nederland willen daarvan leren en de daar opgedane inzichten vertalen naar hun eigen onderwijspraktijk.
 

Ook eind 2016 organiseerde Stichting De Brink een studiereis naar Toronto voor een aantal schoolbesturen, waaronder OPSO SPOOR, CPOW en Zaan Primair. Onze collega Martin Ooijevaar was ook van de partij. In dit artikel geeft hij aan wat hem (en de meeste scholen) erg aansprak en wat u er mee kunt in de Nederlandse situatie. Ook geeft hij een paar tips om meteen te beginnen. 

Lees meer

Operatie Regels Ruimen

Onnodig papierwerk kan afbreuk doen aan het werkplezier van leraren, schoolleiders en bestuurders. Een team van experts gaat scholen helpen om weer prioriteiten te stellen. Tijdens het programma Operatie Regels Ruimen wordt op een aantal voorbeeldscholen gesneden in oerwouden van zelfopgelegde regels. Staatssecretaris Dekker (onderwijs) zoekt scholen met lef die een metamorfose aandurven. Scholen kunnen zich inschrijven tot en met vrijdag 2 december.

Lees meer

CITO-tabellen zijn weer vernieuwd

De CITO-tabellen zijn weer vernieuwd, klik hier. Voor Spelling 3.0 en Begrijpend lezen 3.0 zijn de vaardigheidsscores bij M6 en E6 toegevoegd. Deze scores zijn gebaseerd op het leerlingrapport. 

Lees meer
News

Landelijke campagne Fietsmodus

Maandag 3 oktober is de landelijke campagne van de Fietsmodus gestart. Fietsmodus is een app die leerlingen op hun telefoon kunnen downloaden en ervoor zorgt dat uw leerlingen een stuk veiliger door het verkeer gaan. 

Lees meer

Meer dan 16.000 kinderen in de stadsregio Amsterdam doen verkeersexamen

Dit voorjaar hebben meer dan 16.000 scholieren uit groep 7 en 8 in de stadsregio Amsterdam het schriftelijk verkeersexamen afgelegd. Van hen deed een groot deel later ook het praktisch verkeersexamen: inmiddels hebben ruim 12.000 kinderen hun kennis in de praktijk mogen laten zien.

Lees meer
News

Informatiemarkt specialistische jeugdhulp

Dinsdag 24 mei stonden onze collega's, Ellen Nijhof en Roelien Valken, op de informatiemarkt voor specialistische jeugdhulp in de regio Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek Waterland. Op deze markt stonden wij met informatie over ONL dyslexie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Nijhof.

Lees meer
News

Praktisch verkeersexamen regio Zaanstreek Waterland

Vanaf nu zullen veel leerlingen op de fiets stappen om zich voor te bereiden op het praktisch verkeersexamen. Ook dit jaar wordt het praktisch verkeersexamen in de regio Zaanstreek Waterland weer verzorgd door het Verkeerseducatiepunt van SBZW. De praktische verkeersexamens vinden plaats in de maanden mei en juni.

Lees meer
News

De Campagnefabriek- een campagne voor jongeren om smartphonegebruik op de fiets tegen te gaan

Dinsdag 23 februari 2016 presenteerde de Stadsregio Amsterdam, de politie, XTNT, stichting TeamAlert en Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW) op het Clusius College in Purmerend een nieuw verkeerseducatieprogramma voor middelbare scholieren in de Stadsregio Amsterdam: De Campagnefabriek. 

Lees meer
News

Ouders geven gemiddeld een 8,1 voor de dyslexiezorg (ONL)

Onderwijszorg Nederland (ONL) heeft voor het 5e jaar op rij een zeer hoge cliëntbeoordeling gekregen voor de behandeling van dyslexie. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek dat in opdracht van EDventure door Parantion is uitgevoerd onder 315 cliënten. 
 
Lees meer
News

Aanmelden conferentie 'Lunteren in één dag; samenwerken aan onderwijskwaliteit'

Op 23 maart organiseren PO-Raad en EDventure gezamenlijk de conferentie ‘Lunteren in één dag; samenwerken aan onderwijskwaliteit’. De dag is bedoeld voor leraren, schoolleiders en schoolbestuurders. Op de conferentie staan verbeteringen in het onderwijs centraal. De focus hierbij zal liggen op vakmanschap op ieder niveau in de school en afstemming tussen onderwijsprofessionals.

Lees meer

SBZW kiest voor nieuwe partner op het gebied van Sociaal Emotionele Ontwikkeling

Sociaal-emotioneel leren is vooral in deze tijd heel belangrijk. Kinderen leren taal en rekenen, maar leren vaak niet om te gaan met hun eigen emoties. Met een methode voor sociaal-emotioneel leren wordt hier structureel aandacht aan besteed. Kinderen leren hoe ze met elkaar in de groep omgaan, hoe ze voor elkaar opkomen en met empathie naar de ander kijken. Ze leren respect op te brengen voor verschillen en verantwoorde keuzes te maken. Ze ontwikkelen een flinke ‘emotiewoordenschat’, waardoor ze zich beter en genuanceerder kunnen uiten.

SBZW heeft de online methode Kwink van Kwintessens aan hun portfolio Sociaal Emotionele Ontwikkeling voor kinderen op de basisschool toegevoegd.

Lees meer

De twee meest gestelde vragen (en antwoorden) over de CITO tabellen van SBZW

In januari 2016 zijn de veel geraadpleegde CITO tabellen op de site van SBZW weer vernieuwd. In het nieuwe document zijn de vaardigheidsscores voor de groepen 5 van de derde generatie CITO toetsen toegevoegd. Vanuit het hele land worden de tabellen gebruikt en onze CITO-specialist Drs. Martin Ooijevaar krijgt regelmatig vragen over het gebruik van deze tabellen. Hieronder geeft hij een antwoord op twee van de meest gestelde vragen:

  • Waarom is de normering van de LVS-toetsen voor leerlingniveau en voor schoolniveau niet gelijk aan elkaar?
  • Hoe kunnen we goede doelen stellen voor leerjaren van de toetsen waar geen ondergrens voor bekend is?
Lees meer

Is uw school al ERWD-proof?

In de meeste schoolondersteuningsprofielen van veel scholen staat dat voor de aanpak van (ernstige) reken-wiskunde problemen en dyscalculie gebruik gemaakt wordt van het ‘Protocol Ernstige Reken Wiskunde- problemen en Dyscalculie’(ERWD). De praktijk leert dat veel scholen nog niet zover zijn. Het protocol is onvoldoende bekend bij schoolteams en leerkrachten zijn nog niet geschoold om te werken volgens het protocol. Dit is wel nodig; door passend onderwijs wordt het steeds meer een uitdaging om leerlingen op een goed rekenniveau te krijgen.

Lees meer

Aanmelden theoretisch en praktisch verkeersexamen 2016

Alle scholen hebben van Veilig Verkeer Nederland een informatiebulletin en bestelformulier over het schriftelijk en praktisch verkeersexamen 2016 ontvangen. In dit bulletin staat alle benodigde informatie om deze examens goed te organiseren. Ook dit schooljaar is het mogelijk om via het verkeerseducatiepunt van SBZW een aantal materialen voor het theoretisch examen kosteloos aan te schaffen en u aan te melden voor het praktisch verkeersexamen. 

Lees meer

Update Monitor Goed Onderwijs (MGO)

De huidige gebruikers van de Monitor Goed Onderwijs (MGO) hebben het al gemerkt: de webbased versie van de MGO is vernieuwd. Op de nieuwe site: mgo.monitorgoedonderwijs.nl dient u als gebruiker een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Via de nieuwe site kunt u bij de reeds ingevulde indicatoren en bewijsstukken. Ook het A3 schoolplan is toegevoegd. 

Lees meer

Week van de Mediawijsheid

Dit jaar is de week van de Mediawijsheid van 20 t/m 27 november 2015. Tijdens de campagne staat het thema 'Media en Respect' centraal. SBZW kan u adviseren op het gebied van mediawijsheid, maar ook op het gebied van preventie en interventie bij (digitaal) pesten. 

Wist u dat wij ook een cursus Mediawijsheid geven?

Lees meer

Dyslexiemarkt- Openbare bibliotheek Volendam

Na het succes van onze eerste Informatiemarkt Dyslexie organiseerde wij ook dit jaar weer een Dyslexiemarkt. Dit maal in samenwerking met de openbare bibliotheek van Volendam op 4 november 2015. Het motto van deze informatiemarkt wasVan leesprobleem tot Leesplezier in de overtuiging dat met de juiste boeken en goede ondersteuning ook kinderen die (veel) moeite hebben met lezen, toch het plezier in lezen kunnen ontdekken.
Lees meer
News

Cyberpesten

In de laatste Waterlandse editie van Alle mensen! Gezondheid, welzijn, onderwijs & sport staat een artikel van SBZW over Cyberpesten.

 

Lees meer
News

Voorlopig advies Platform Onderwijs2032 uitgebracht

Het is u vast niet ontgaan: eind vorige week presenteerde voorzitter van Platform Onderwijs 2032, Paul Schnabel, zijn voorlopig advies op hoofdlijnen. Rond de jaarwisseling levert het platform het eindadvies op. Staatssecretaris Sander Dekker zal hier vervolgens op reageren en schetsen op welke wijze het curriculum (samen met leerkrachten, schoolleiders en maatschappelijk organisaties) verder wordt vormgegeven.
Lees meer
News

Cursusaanbod 2015-2016

Onderwijs is een belangrijke motor voor onze maatschappij en (kennis)economie. Door goed  onderwijs kunnen alle talenten optimaal worden benut. De organisatie en inrichting van het  onderwijs hangen samen met de veranderingen in de samenleving. Scholen zijn lerende  organisaties wanneer zij in staat zijn zich continu te verbeteren, te vernieuwen en te ontwikkelen, passend bij deze veranderende omstandigheden.

Lees meer

Rapport Debat over 'Ons Onderwijs 2032'


In het kader van Onderwijs 2032 organiseerden onderwijsadviesbureaus, onder regie van EDventure, op 28 mei 2015 maar liefst 14 debatten in Nederland over de toekomst en de inhoud van het funderend onderwijs. Ruim 300 mensen namen deel aan deze uníeke maatschappelijke dialoog; een divers gezelschap van leraren, schoolleiders, ouders, ondernemers en gemeenlijk ambtenaren. 
Centraal stond wat kinderen op school moeten leren om zich optimaal voor te bereiden op de toekomst. Welke kennis en vaardigheden hebben zij nodig om goed te functioneren in de samenleving van de toekomst?

De uitkomsten van de landelijke debatreeks op 28 mei zijn inmiddels gebundeld in een rapport en zijn voorzien van aanbevelingen van de onderwijsadviesbureaus. 
Lees meer

Jongeren maken reclamecampagne tegen smartphone in het verkeer

Jongeren van Scholengemeenschap Gerrit Rietveld en het Clusius College in Purmerend ontwikkelen op 3 en 4 juni een reclamecampagne om  het smartphonegebruik op de fiets te verminderen. Op deze manier overtuigen de jongeren elkaar dat het gebruik van de mobiel in het verkeer risicovol is. Dit project met de naam de Campagnefabriek is een initiatief van verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert en Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland.

Lees meer

Vergaderen in de 21ste eeuw

Het onderwijs kent veel vormen van overleg: teamvergadering, commissievergadering, taakgroep vergadering en overlegmomenten tijdens studiedagen. De vraag is of al die vormen van overleg wel effectief verlopen en zinvol zijn. 
 
SBZW kan u helpen bij het opzetten van overlegvormen waarbij o.a. gedeeld leiderschap, gezamenlijke verantwoordelijkheid, korte lijnen en samenwerken als uitgangspunt wordt genomen.
 
28 April j.l. is er een voorlichtingsbijeenkomst gehouden waarin dieper ingaan werd op de mogelijkheden die wij kunnen bieden om uw onderwijsvergaderingen zo optimaal te laten verlopen. Mocht u daar toen niet bijgeweest zijn maar toch bent geinteresseerd in die mogelijkheden dan kunt u contact opnemen met Nico Beugeling.
Lees meer

Schooladvies heroverwegen, wat nu?

Doet uw school dit jaar mee met de Centrale Eindtoets? 
Vanaf 13 mei kunt u via de Citoportal de leerlingrapporten downloaden. In de week van 22 mei kunt u de papieren exemplaren op school verwachten: 1 exemplaar voor de school en 1 voor de ouders. Op deze rapporten staat ook aangegeven wat het best passende schooltype voor de leerling is. De vraag is of dit schooltype overeenkomt met het gegeven schooladvies.

SBZW kan u ondersteunen bij het heroverwegen van het schooladvies. 

 

Lees meer

Nieuwe website verkeer: www.verkeerseducatiepunt.nl

Er is een nieuwe website die een handig overzicht biedt van alle lessen en projecten over verkeer, die in de stadsregio Amsterdam worden gesubsidieerd: www.verkeerseducatiepunt.nl. De site is speciaal gemaakt voor kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs (0-18 jaar) en hun (verkeers)ouders in de stadsregio Amsterdam. Verkeerseducatiepunt.nl stimuleert het geven van verkeerslessen, doordat het makkelijk wordt om een lesprogramma samen te stellen. 

 

Lees meer
News

Congres 'Onderwijs en Jeugdhulp verbonden!?'

Op 1 juni organiseert het Landelijk Platform Onderwijs en Jeugdzorg (LPOJ) in samenwerking met verschillende organisaties, waaronder EDventure, het congres ‘Onderwijs en Jeugdhulp verbonden!?’. Op deze dag zullen meer dan 70 presentaties plaatsvinden met inspirerende praktijkvoorbeelden. De aanwezigheid van de staatssecretarissen Dekker (OCW) en Van Rijn (VWS) en Marc Duellaert (kinderombudsman) onderstreept het belang van dit congres.

Lees meer
News

Kick-off Amsterdamse Lerarenbeurs

Donderdag 12 maart vond de kick-off plaats voor de Amsterdamse Lerarenbeurs. De Lerarenbeurs stelt jaarlijks 6,5 miljoen euro beschikbaar voor leraren die zichzelf (verder) willen ontwikkelen.

Lees meer
News

De Ondersteuningsadviseur - OSA

Met de invoering van Passend Onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. De schoolbesturen en het samenwerkingsverband hebben daarom samen met de SBZW de ondersteuningsadviseur in het leven geroepen om de school te helpen bij de verdere vormgeving van passend onderwijs.

Lees meer

Dyslexiezorg in Zaanstreek Waterland gaat door!

Per 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet (transitie jeugd) van kracht. De gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en vergoeding van alle jeugdhulp. Ook de behandeling van kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) is overgegaan naar gemeenten. 

Lees meer

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS

In de veel geraadpleegde CITO-LOVS-tussenopbrengst-tabellen van SBZW worden voor de meest voorkomende toetsen van het CITO leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk niveau horen. Ook staan de meest recente ondergrenzen van de Inspectie van het Onderwijs aangegeven (augustus 2014). Aangezien het Analyse- en waarderingskader van de inspectie regelmatig wordt bijgesteld, en er nieuwe CITO uitgaven bijkomen, zullen de tabellen regelmatig aangepast worden. Een laatste update is deze maand gemaakt. Voor het raadplegen van deze update klik hier.

Lees meer

Eindtoets in groep 8

In schooljaar 2014-2015 moeten alle leerlingen in groep 8 van de basisschool een eindtoets maken. Scholen kunnen kiezen voor de Centrale Eindtoets (CITO), Route 8 (A-Viseon) en IEP Eindtoets (ICE). In het overgangsjaar 2014-2015 worden ook de toetsen uit het LOVS (rekenen-wiskunde en begrijpend lezen) toegestaan.

Lees meer

Schooladvies

Groep 8 is voor leerlingen en hun ouders in het primair onderwijs een belangrijk schooljaar: zij bereiden zich voor op de overstap naar het voortgezet onderwijs.

Sinds dit schooljaar is het schooladvies van de basisschool leidend. Dit betekent dat de scholen voor voorgezet onderwijs verplicht zijn om uit te gaan van het advies van de basisschool. De verplichte Eindtoets dient als een tweede gegeven.

Lees meer

SBZW Interim Management

Bij scholen en schoolbesturen bestaat een toenemende vraag naar interim management. Interim management kan ingezet worden als tijdelijke vervanging van een manager, maar kan ook ingezet worden in conflictsituaties of wanneer er grote organisatorische veranderingen gaan plaatsvinden. 
Interim management van Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland stoelt op een ruime ervaring binnen het onderwijs en kenmerkt zich door een objectieve, snelle en effectieve benadering. Goede communicatie wordt daarbij belangrijk gevonden.
Lees meer
News

Schriftelijk verkeersexamen VVN en praktisch verkeersexamen SBZW

Alle scholen hebben van Veilig Verkeer Nederland een informatiebulletin en bestelformulier over het schriftelijk en praktisch verkeersexamen 2015 ontvangen. In dit bulletin staat alle benodigde informatie om deze examens goed te organiseren. Ook dit schooljaar is het mogelijk om via het verkeerseducatiepunt van SBZW een aantal materialen kosteloos aan te schaffen. Deze materialen worden voor uw school vergoed door de Stadsregio Amsterdam. 
 
Ook wordt dit jaar het praktisch verkeersexamen voor alle scholen in onze regio weer door het Verkeerseducatiepunt van SBZW georganiseerd. Lees verder voor meer informatie.
Lees meer

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Jaarlijks worden 119.000 kinderen mishandeld. Dat zijn drie op de 100 kinderen, gemiddeld 1 in iedere schoolklas. Het lukt nog onvoldoende om de aantallen kinderen die slachtoffer worden van kindermishandeling terug te dringen. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling. Ook psychische en emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik, het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen zijn vormen van kindermishandeling.
Lees meer

Mini-symposium Dag Van De Zieke Leerling

Jaarlijks zijn er helaas veel kinderen die ziek zijn en niet naar school toe kunnen. Op de dag van de zieke leerling wordt er landelijk extra aandacht gegeven aan deze leerlingen. 
Woensdag 12 november organiseerde SBZW in samenwerking met de GGD een mini-symposium onder de noemer ‘Ziekte en schoolverzuim? En dan…’.
Lees meer

Het Brein op school

De wetenschap biedt ons steeds meer inzicht in de wonderlijke werking van onze hersenen; wat betekent deze kennis nu voor de onderwijspraktijk? Hoe kunnen leerkrachten de ontwikkeling van de hersenen van hun leerlingen op een positieve manier beïnvloeden, zodat zij bijvoorbeeld beter leren plannen of hun gedrag leren reguleren?

Lees meer

Website verkeerseducatie vernieuwd!

De nieuwe website van Verkeerseducatiepunt biedt een handig overzicht van alle lessen en projecten over verkeer die in de stadsregio Amsterdam worden gesubsidieerd. De lessen en projecten worden verhelderend toegelicht en er wordt ook informatie gegeven over praktische zaken zoals voorbereidingstijd, de hoeveelheid lesuren en of de les buiten of binnen gegeven kan worden. Producten kunnen direct worden besteld en er is ondersteunend online materiaal te vinden waaronder diverse filmpjes voor in de les. De vernieuwde website is www.verkeerseducatiepunt.nl.
 
Lees meer
News

Regionale Dag van het Jonge Kind

Vrijdag 19 september vond in het Amsterdamse Tobaccotheater de Regionale Dag van het Jonge Kind plaats.

De laatste jaren is er veel aandacht voor opbrengstgericht werken, ook met jonge kinderen. Maar een kind is meer dan taal en rekenen. Nu was er aandacht voor een ander onontbeerlijk aspect: creativiteit. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten van groep 1 t/m 3, coördinatoren en intern begeleiders kleurden buiten de lijntjes tijdens verschillende workshops. Ontspanning was er met de voorstelling 'De Zwerver' van het duo Fabuloka. Een mix van circus, theater, muziek en poëzie.
Lees meer

Behandeling Faalangstreductie voor (hoog)begaafde leerlingen start 2 oktober

BL!NK-UIT ziet dat (hoog)begaafdheid vaak samengaat met faalangst. Dat komt omdat (hoog)begaafde kinderen vaak hoge eisen aan zichzelf stellen en niet gewend zijn om fouten te maken. Daarom kiezen ze ervoor om moeilijke opdrachten uit de weg te gaan; het kind is bang om het verkeerd te doen. Fouten maken is echter onvermijdelijk. Sterker nog, het hoort bij het leerproces! BL!NK UIT biedt daarom een groepsbehandeling voor (hoog)begaafde kinderen die belemmerd worden door faalangst. 
Anders dan eerder vermeld start de behandeling op 2 oktober. Aanmelden kan nog.

Lees meer
News

Workshop Kinderboekenweek FEEST!

SBZW organiseert, op 24 september 2014, in het kader van het kinderboekenweekthema FEEST! een workshop voor zowel de onder-,midden- als bovenbouw van alle (speciale)basisscholen in onze regio.

Na het volgen van deze workshop heeft u voor elke dag een boekfragment met beweegfragmenten. Ook bent u in het bezit van een door ons gemaakte boekenweekkalender. De kalender bevat boekfragmenten met opwarmers voor in de klas en een pauzespel dat gespeeld kan worden op het speelplein of in de gymzaal. De beweegactiviteiten zijn eenvoudig en zonder veel extra materiaal uit te voeren.

 

Lees meer
News

SUPER LAST MINUTE ACTIE: RDJK 2014

PRIJSACTIE: schrijf 3 collega’s in en… u betaalt voor 2 collega’s!


Het creatieve brein: kleuren buiten de lijntjes!
 
Dat is het motto van de Regionale Dag Jonge Kind 2014. Deze vindt plaats op 19 september 2014 in het prachtige Tobaccotheater in de Nes te Amsterdam.

 

Lees meer
News

Dyslexiezorg ONL scoort wederom hoge ogen bij cliënten

Gemiddeld geven ouders een 8,2 voor de dyslexiezorg aan hun kind
 
Onderwijszorg Nederland (ONL) heeft voor het vierde jaar op rij een zeer hoge cliëntbeoordeling gekregen voor de behandeling van dyslexie. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek dat in opdracht van EDventure door Parantion is uitgevoerd onder 670 cliënten. Annemarie Kaptein, directeur van EDventure, is zeer trots op dit resultaat en ziet zich gesterkt in de ONL-werkwijze ‘het kind centraal’.
Lees meer

Informatiemiddag 'Het Brein op school'


Zou het niet fijn zijn als een kind zijn eigen gedrag kan sturen en controleren? Hierdoor kunnen gedragsproblemen worden voorkomen, zal het kind beter leren en zullen zijn prestaties verbeteren!

Tijdens de informatiemiddag ‘Het Brein op school’ zal Prof.dr. Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg, bekend van o.a. De Nationale IQ Test en van haar boeken ‘Het maakbare brein’ en ‘Passies van het brein’, haar licht op dit onderwerp laten schijnen. Na deze inspirerende lezing zullen wij schetsen wat SBZW u in het kader van Het Brein op school te bieden heeft.

Lees meer
News

Cursusaanbod 2014-2015

In het cursusaanbod 2014-2015 presenteren wij onze cursussen die hierop aansluiten. Inschrijven voor de cursussen gaat via onze website via de knop 'Cursussen' aan de linkerzijde.

Lees meer

Ingang Wet Passend Onderwijs

Vanaf vrijdag 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs officieel ingegaan. Passend onderwijs is de naam voor de nieuwe manier waarop onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben wordt georganiseerd. Het gaat daarbij om zowel lichte als zware ondersteuning. Voorbeelden zijn: extra begeleiding op school, aangepast lesmateriaal, hulpmiddelen of onderwijs op een speciale school. Kijk voor meer informatie ook op www.passendonderwijs.nl.

Lees meer

Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs

Verkeersongevallen zijn doodsoorzaak nummer één onder kinderen van 12 tot 18 jaar. Het is daarom belangrijk dat verkeerseducatie ook na de basisschool wordt voortgezet.
Het verkeerseducatiepunt van Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW) biedt vele verkeersprojecten voor het voortgezet onderwijs. 
 
In onderstaand filmpje vertelt afdelingsleider Jan Willem van der Duin van het Saenredam College over zijn ervaringen met verschillende verkeersprojecten.
 
Lees meer
News

Monique Smit geeft startsein praktisch verkeersexamen Volendam

Vrijdag 20 juni vond het laatste praktisch verkeerexamen plaats in Volendam. Deze werd wel op een heel bijzondere wijze gestart, namelijk in de ochtend door zangeres en televisiepresentatrice Monique Smit.

In de middag gingen ook nog 152 leerlingen van de St. Petrusschool uit Volendam van start. Zij kregen het startsein van Jenny Smit.

In Volendam wordt het praktisch verkeersexamen nauw georganiseerd door een aantal actieve verkeersouders, met als voorzitter en tevens gemeenteraadslid Angelique Bootsman- Tol uit Volendam, en het Verkeerseducatiepunt van SBZW.

Lees meer

Onderwijsdatabank.nl verbindt kennis en praktijk voor onderwijsprofessionals

Of u nu op zoek bent naar informatie over passend onderwijs, dyslexie, het stimuleren van toptalent of 21th century skills, Onderwijsdatabank.nl biedt onderwijsprofessionals overzicht in meer dan 100.000 educatieve bronnen. De bundeling van publicaties, tijdschriftartikelen, leermiddelen, app’s en audiovisueel materiaal maakt Onderwijsdatabank tot de meest complete online databank voor het onderwijs in Nederland. Veel bronnen zijn direct via een download beschikbaar. Sinds kort kunnen gebruikers vanuit de Onderwijsdatabank ook rechtstreeks onderwijsadvies inwinnen of een expert raadplegen.

Klik op 'lees meer' en bekijk het filmpje over hoe de Onderwijsdatabank precies werkt!

Lees meer

Praktisch verkeersexamen gefilmd door RTVNH

Vanaf maandag 12 mei zijn de praktische verkeersexamens van start gegaan in de regio Zaanstreek  Waterland. Het praktisch verkeersexamen van de wijk Purmer Zuid is gefilmd door RTVNH. Klik hier om de opnames terug te zien.  

Dit jaar wordt het verkeerseducatiepunt van SBZW geassisteerd door Univé Waterland. Alle kinderen werden bij de finish opgevangen met een appel en een navulfles van Univé.

Volg ons ook op Twitter.

Lees meer

Voorbereidingen verkeersexamens weer van start!

De voorbereidingen voor het schriftelijk en de praktische verkeersexamens zijn weer in volle gang. Het VVN schriftelijk Verkeersexamen wordt dit jaar landelijk gehouden op donderdag 10 april. 

In de maanden mei en juni 2014 verzorgt het Verkeerseducatiepunt van SBZW het praktisch verkeersexamen bij meer dan 75 scholen in de regio’s Assendelft,  Krommenie, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerveer, Volendam, Zaandam, Zaandijk en Zeevang.

Lees meer
News

Leerkrachten gecertificeerd voor programma VVE Thuis

Afgelopen week zijn deze 10 leerkrachten van Zaan Primair en AGORA gecertificeerd als ouderbegeleider voor het programma VVE Thuis.
 
VVE Thuis is een programma voor ouders in het kader van ouderbetrokkenheid en Voor- en Vroegschoolse educatie. Met dit programma wordt ontwikkeling van kinderen gestimuleerd, de opvoedkundige vaardigheid van ouders versterkt en de betrokkenheid van ouders bij school of peuterspeelzaal vergroot.

 

Lees meer
News

Passend Onderwijs: Samen bouwend aan beter onderwijs in de regio

Voor ieder kind de beste kansen.
 
Door met elkaar samen te werken - scholen, ouders, gemeentes en onderwijsondersteuning -komen we tot het beste resultaat. De SBZW draagt graag haar steentje bij door de inzet van de ondersteuningsadviseur.
Lees meer

Aanmelding Predicaat Excellente School 2014 geopend

Van 10 maart t/m 18 april kunnen scholen zich aanmelden om in aanmerking te komen voor het predicaat Excellente School 2014. Het predicaat wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt aan scholen die excellent onderwijs bieden aan hun leerlingen en daarmee een voorbeeld zijn voor andere scholen. Met het predicaat krijgen deze scholen erkenning en waardering voor hun werk.

Lees meer
News

Ouderbetrokkenheid? Laat u inspireren!

Dit jaar is het startschot gegeven om vanuit het programma “Ouders en School Samen” van het Ministerie van OCW op regionaal niveau ouderbetrokkenheid te stimuleren. In dat kader zullen de Expertisepunten Ouderbetrokkenheid collegiale consultaties/peer reviews voor scholen uit het PO, VO en MBO  organiseren. Ook gemeenten zullen daarbij betrokken worden.

Lees meer
News

Voorlichtingsmiddag Excellente Scholen

Op woensdagmiddag 12 februari 2014 organiseerde Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland voor schooldirecties een gratis bij te wonen voorlichtingsmiddag over het onderwerp “excellente scholen”.

Wim P.M. Kaizer, onderwijskundige en lid van de landelijke jury excellente scholen was daarbij aanwezig.

Lees meer
News

Informatiedag Dyslexie

Op woensdag 12 februari was SBZW aanwezig op de informatiedag Dyslexie van Bibliotheek Waterland aan de Waterlandlaan in Purmerend. Ouders en professionals die ondersteuning zochten voor kinderen met dyslexie konden daar terecht bij onze stand op de dyslexiemarkt. Was u niet aanwezig of heeft u nog vragen? Voor meer informatie kunt u terecht bij Gesien Amesz.

Lees meer

Voorlezen...Elke dag een feest!

Op kinderdagverblijven en scholen in het gehele land vinden vanaf 22 januari t/m 1 februari 2014 De Nationale Voorleesdagen plaats. Onder andere H.K.H. Prinses Laurentien, minister Jet Bussemaker, Jennifer Ewbank, Merel Westrik en hadewych Minis lazen voor aan kinderen die nog te klein zijn om zelf te lezen.

 

Lees meer

NIEUWE vaardigheidsscores Cito LOVS

Cito heeft per september 2013 de landelijke normen van de toetsen spelling, begrijpend lezen en rekenen uit het LOVS aangepast. De veel geraadpleegde SBZW-tabellen met vaardigheidsscores voor deze toetsen zijn aan deze nieuwe normen bijgesteld.
 
U kunt ze raadplegen via deze link
Lees meer

Second opinion onderzoeken tbv het schooladvies voortgezet onderwijs

Zoals ieder jaar verzorgt SBZW in de maanden december t/m maart second opinion onderzoeken ten behoeve van het schooladvies voortgezet onderwijs. Basisscholen en/of ouders kunnen leerlingen hiervoor opgeven. Het is zinvol een second opinion onderzoek te laten afnemen als er een groot verschil is tussen de uitslag van het schoolkeuze onderzoek (meestal de NIO), de prestaties van de leerling op het LOVS én het voorlopig schooladvies van de basisschool. SBZW biedt de mogelijkheid voor individueel of groepsgewijs onderzoek.

Lees meer

Passend Onderwijs

Veel leraren en ouders hebben vragen en zorgen over passend onderwijs. 

Voor leraren maakte het ministerie van OCW een brochure waarin op hoofdlijnen wordt uitgelegd wat passend onderwijs inhoudt en hoe het wordt vormgegeven. Ook bevat de brochure handige tips voor leraren en antwoorden op vragen als: blijft het speciaal onderwijs bestaan, krijg ik in mijn klas veel meer leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en zijn de bezuinigingen nu wel of niet van de baan?
Alle scholen in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs ontvangen de brochure in de tweede week van december van staatssecretaris Sander Dekker. 

Lees meer

Vernieuwd format ontwikkelingsperspectief

De afgelopen 4 jaar heeft SBZW veel ervaring op gedaan met het opstellen van ontwikkelingsperspectieven op SBAO en BAO scholen. Deze ervaringen en de recentelijke publicaties van nieuwe citonormen hebben er voor gezorgd dat wij een nieuw format hebben ontwikkeld.
Lees meer
News

Criteria anti-pestprogramma's bekend

Scholen moeten een antipestprogramma hebben dat theoretisch goed is onderbouwd en empirisch adequaat is onderbouwd. Ook moet duidelijk zijn beschreven wat de randvoorwaarden zijn om het programma uit te voeren.Dit zijn de drie hoofdcriteria voor anti-pestprogramma's. Een commissie van onafhankelijke deskundigen stelde deze criteria op in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Op 1 augustus 2015 treedt de anti-pestwet in werking.

Lees meer
News

Week van de chronisch zieken 2013

In het kader van de week van de chronisch zieken 2013: Mantelzorg (8 t/m 15 november) is het woensdag 13 november 2013 de dag van de zieke leerling.

Lees meer
News

Onderwijszorg Nederland ontwikkelt game-app voor dyslectische kinderen

Speciaal voor dyslectische kinderen heeft Onderwijszorg Nederland (ONL) een game-app ontwikkelt. Het idee voor ‘Pelle puzzelt’, is bedacht door dyslectische kinderen zelf. De app daagt kinderen uit die al een dyslexiebehandeling krijgen, om ook tijdens het weekend of in de vakantie te oefenen en te spelen met taal. De game-app van Onderwijszorg Nederland voor kinderen tussen 8 en 11 jaar is gratis te downloaden in de Appstore. ONL brengt met ‘Pelle puzzelt’ een eerste game-app in een reeks recreatieve game-apps over taal en rekenen.

Lees meer

Meldcode actief op basisschool Wheermolen

Op 18 oktober 2013 heeft, binnen onze regio, de eerste studiemiddag plaatsgevonden waarin de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling centraal stond. De bijeenkomst is gegeven door twee gecertificeerde trainers van de SBZW.

Lees meer

Regioconferentie Expertisepunt Ouderbetrokkenheid

Om de driehoek ouders - kind- school te bekrachtigen, is betrokkenheid nodig van zowel ouders en scholen als van schoolnabije organisaties. Regionale bewustwording, handelingsbekwaamheid en samenwerking zijn hierbij de doelstellingen. Om dit te stimuleren, organiseerden SBZW in samenwerking met OBD Noordwest namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) op maandag 28 oktober 2013 de regioconferentie ' Ouders & school samen sterker: Succesvol partnerschap tussen ouders en school'.

Lees meer

Kwaliteitskaarten Opbrengstgericht Werken

Afgelopen jaren heeft SBZW intensief met scholen in onze regio gewerkt aan trajecten rondom opbrengstgericht werken. Op basis daarvan zijn een  vijftal kwaliteitskaarten ontwikkeld. Als service aan scholen ook buiten onze regio kunt u deze kaarten nu voortaan downloaden via onze site.

Lees meer

IQ-test voor Ontwikkelingsperspectief?

Het ontwikkelingsperspectief (OPP) blijkt in de praktijk nogal wat vragen op te roepen. Zo vraagt men zich af of het verplicht is een IQ-test af te nemen voor het opstellen van een OPP. Het formele antwoord daarop is te vinden in de notitie "Analyse en Waarderingen van Opbrengsten' van de onderwijsinspectie. SBZW senior-onderwijsadviseur Nico Beugeling vroeg de inspectie om een nadere toelichting. 

Lees meer

SG Antoni Gaudi sluit verkeersproject af

Dinsdag 1 oktober 2013 hebben de leerlingen van SG Antoni Gaudi te Purmerend het verkeersproject 'Gevaar in Beeld' afgesloten met goede presentaties voor de gemeente Purmerend en SBZW (SBZWtweet). SBZW biedt dankzij Stadsregio Amsterdam een aantal verkeersprojecten voor het voortgezet onderwijs en daar is 'Gevaar in Beeld' oftewel 'Onderweg' een onderdeel van. Voor meer informatie over deze verkeersprojecten verwijzen wij u naar de linkerzijde (zie voortgezet onderwijs).

Lees meer
News

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Per 1 juli 2013 is de Wetswijziging verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Deze verplicht iedereen die werkzaam is binnen de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, jeugdzorg en welzijn te werken volgens een meldcode bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Lees meer

Inspectieproof met de Monitor Goed Onderwijs

De Monitor Goed Onderwijs (MGO) is een instrument, ontwikkeld door SBZW, waarmee scholen inzicht krijgen in de stand van zaken wat betreft de kwaliteit van hun onderwijs. Tevens krijgen scholen zicht op wat er moet gebeuren om het onderwijs, indien noodzakelijk, te verbeteren.

De MGO kijkt o.a. naar de positie t.a.v. het waarderingskader van de onderwijsinspectie, de plannen van aanpak, het didactisch handelen van de leerkrachten, de opbrengstanalyses en de borgingsdocumenten.
 

Lees meer

OCW kort niet op subsidie voor Onderwijs aan Zieke Leerlingen

Op 30 mei maakte het kabinet bekend dat vanaf 2015 vanuit de OCW-begroting € 200 miljoen vrij wordt gemaakt voor onderwijs en onderzoek. Het geld komt uit subsidies die niet direct bijdragen aan het primaire onderwijsproces en subsidies voor activiteiten die geen prioriteit (meer) hebben. Zo wordt op Stichting Kennisnet een bedrag gekort van € 7,5 miljoen.

Een van de subsidies waar niet op gekort wordt, is Onderwijs Zieke Leerlingen (OZL). 

Lees meer

Druk in de klas

Elk kind is wel eens druk of heeft moeite met concentreren. Het komt echter voor dat dit gedrag het 
functioneren van een kind kan belemmeren in de klas, en in de thuissituatie. Nu zijn de eisen die op school 
aan een kind gesteld worden heel anders dan thuis en vaak is het de school die aan de bel trekt om hulp in te 
schakelen. Op dit moment hebben scholen echter geen handvatten om direct hulp te bieden aan kinderen. 
De Vrije Universiteit van Amsterdam is bezig met een project dat inspringt op deze hulpvraag.

Lees meer
News

Interview met onderwijsinspecteur Koos van Riezen

SBZW signaleert op scholen nog veel onduidelijkheid over de maatstaven die de Inspectie van het Onderwijs hanteert bij beoordelingen. Is digitale registratie voldoende of moet alles ook op papier staan? En hoe staat het met de verhouding tussen een groepsplan en een individueel handelingsplan? Om antwoord op dergelijke vragen te krijgen hadden Nico Beugeling en Yvonne Maessen een gesprek met Onderwjisinspecteur Koos van Riezen.

Lees meer
News

Praktische verkeersexamens regio Zaanstreek Waterland

Vanaf 13 mei 2013 a.s. vinden weer de praktische verkeersexamens plaats. In de regio’s Assendelft, Landsmeer, Purmerend, Wormerveer, Zaandam en vanaf dit schooljaar nu ook in Krommenie, Monnickendam, Volendam en Zeevang wordt dit verzorgd door het Verkeerseducatiepunt van Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). Dit jaar betreft het maar liefst 2550 leerlingen van 75 scholen!

Lees meer
News

Aanmelding predicaat Excellente School 2013

Vanaf 15 april tot 21 mei kunnen scholen voor primair en voortgezet onderwijs zich aanmelden voor het traject Excellente School 2013. Net zoals in 2012 is EDventure medeorganisator van het traject. De aanmeldingsprocedure staat dit jaar ook open voor scholen voor het primair en voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Voor scholen die het predicaat Excellente School 2012 in februari overhandigd hebben gekregen geldt een verkort aanmeldingstraject.

Lees meer

Training Piramide voor gastouders

Piramide wordt al jaren met plezier gebruikt in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen en behoort tot de erkende VVE programma’s. Op verzoek van gastouders heeft Cito nu ook Piramide voor gastouders ontwikkeld.
Het succes van Piramide ligt in de uitvoering in de praktijk. Om de mogelijkheden van het pakket volledig te benutten en om als gastouder gecertificeerd aan de slag te kunnen gaan, is de training 'Piramide voor gastouders' ontwikkeld. De training bestaat uit drie dagdelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lot de Graaff via tel.: 0299-783445 of l.de.graaff@sbzw.nl.  

Lees meer

Aantal benodigde meetmomenten en aannamecriteria dyslexiezorg ongewijzigd

Op 6 februari jl. verzond het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD) een brief aan alle scholen waarin het aangeeft dat de bij het NRD aangesloten dyslexiebehandelcentra genoegen nemen met twee meetmomenten in plaats van drie, zoals bij de invoering van de vergoedingsregeling is vastgesteld op basis van de Protocollen Leesproblemen en Dyslexie.

Lees meer

Scholen worden wettelijk verplicht pesten aan te pakken

Staatssecretaris Dekker gaat een wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer waarmee de verantwoordelijkheid van de school voor het voorkomen van pesten in de wet wordt verankerd. Scholen worden verplicht om pesten aan te pakken en daarbij te kiezen voor een bewezen effectieve methode.

Lees meer

Bijeenkomst Protocol Ernstige Reken-Wiskunde problemen en Dyscalculie VO

SBZW organiseert een gratis informatiebijeenkomst voor reken-wiskunde docenten en zorgcoördinatoren over het Protocol Ernstige Reken Wiskunde-problemen en Dyscalculie voor het voortgezet onderwijs (ERWD2). Het protocol ERWD2 is van groot belang nu centrale rekentoetsen 2F en 3F in het voortgezet onderwijs ingevoerd worden.

Lees meer

BL!NK-UIT start Netwerk Excellentie

BL!NK-UIT, het kenniscentrum op het gebied van (hoog)begaafdheid, gaat van start met een netwerk voor intern begeleiders en leraren die al enige tijd bezig zijn met aanbod voor en begeleiding van excellente leerlingen. Tijdens de netwerk-bijeenkomsten wordt ervaring  en kennis op het gebied van excellentie gedeeld en uitgewisseld.

Lees meer

De Competentie Thermometer

De Competentie Thermometer is dé toonaangevende methode om inzicht te krijgen in de vakbekwaamheid en de ontwikkelingsmogelijkheden van leraren. Het is een uniek instrument gericht op de dagelijkse praktijk en de ontwikkeling van talent. Met assessments onderscheidt het zich door een zeer praktijkgerichte aanpak.

Gecertificeerd assessor van Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland is Menno Jansma.
Meer informatie: m.jansma@sbzw.nl

Lees meer

Acadin voor leerlingen met cognitief talent

Voor leerlingen met cognitief talent is het van belang dat zij de ruimte krijgen die te ontwikkelen. Het programma van Acadin levert hieraan een bijdrage door het bieden van mogelijkheden om hun grenzen te verleggen. Zij doet dat met een digitale leeromgeving, uitdagende leeractiviteiten en ondersteuning voor leerkrachten. Daarnaast biedt Acadin een ontmoetingsruimte voor leerlingen, leerkrachten en experts.

Lees meer