Home

 

Mail T (0299) 783 400

Beperkingen bij jonge kinderen in het verkeer
Meer video's
Sponsor Sponsor

Close Reading

Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid om goed te kunnen functioneren op school en uiteraard ook daarbuiten. Toch verlaat bijna één derde van de kinderen de basisschool als een niet goed begrijpende lezer. Een in Amerika ontwikkelde aanpak, Close Reading, biedt handvatten om leerlingen een dieper tekstbegrip te geven. In deze aanpak staat de tekst centraal. Door het herhaald lezen van de tekst, modelen van de leerkracht, en nadenken over de tekst komt een leerling tot beter tekstbegrip. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Close Reading bij het lezen van moeilijke teksten significante winst geeft bij zowel goede als zwakke lezers. Tijdens deze cursus maak je kennis met Close Reading. De uitgangspunten van deze manier van omgaan met teksten staan centraal. Hoe ziet een opbouw van een les er uit? Welke teksten zijn geschikt voor Close Reading? Het handelen van de leerkracht heeft hierbij een belangrijke rol.

Tijdens de eerste bijeenkomst maken we kennis met Close Reading. Wat is het belang van Close Reading en wat zijn de uitgangspunten? We bekijken de opbouw van een les Close Reading en gaan aan de slag met een voorbeeldles. Ook gaan we in op de selectie van teksten. Aan welke voorwaarden moet een tekst voldoen? Dit krijgt verder vorm in de huiswerkopdracht.

De zelf geselecteerde teksten worden besproken. We gaan hier verder mee aan de slag. Tijdens een les Close Reading worden verschillende soorten vragen gebruikt om de leerlingen de tekst beter te laten begrijpen. Je krijgt handvatten voor deze soorten vragen en de opbouw hierin. Ook ga je aan de slag met het voorbereiden voor een les Close Reading. Deze ga je uitproberen in je eigen praktijk.

In de laatste bijeenkomst bespreken we de gegeven lessen. Wat lukte goed en waar loop je tegenaan? In deze bijeenkomst krijg je verschillende werkvormen om in de klas mee aan de slag te gaan. 

Voor wie: Leerkrachten groep 4 t/m 8, lees coördinatoren en intern begeleiders
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Katrien Zuininga

Katrien Zuininga

Onderwijsadviseur

T 0299 783 441

E k.zuininga@sbzw.nl